Instrumentmakare
P-H Ahlgren

P-H Ahlgren

 

Berghällsgatan i Mölndal. En lugn och idyllisk gata med villor och välskötta tomter. I källaren på nummer 10 finns en av Sveriges få verkstäder som reparerar kikare; Instrumenttesto som drivs, sköts och tas om hand av Per-Herman ”P-H” Ahlgren.
Ahlgren-6
Källaren i P-Hs hus är sedan nio år tillbaka där Instrumenttesto finns. Tar du ingången via garaget kommer du nästan direkt in till verkstaden. Ett litet rum med bänkar längst två av väggarna, väggar som är belamrade av verktyg och instrument i något slags väldigt välordnad oordning.

Vi slår oss ner med P-H i verkstaden och han berättar att hans bana som kikarereparatör startade redan när han var 15 år och började som lärling hos en instrumentmakare. ”Det var en slöjdlärare när jag gick i åttonde klass som fick frågan om det fanns någon teknisk yngling som kunde börja som lärling hos en instrumentmakare, då fick jag chansen och ett par dagar efter att jag slutade skolan jobbade jag och var lärling hos honom tills jag fick mitt gesällbrev 1961.”

Ahlgren-2
Justering av leden på en minikikare.

På hyllan ovanför arbetsbänken bland verktyg och trasiga kikare står ett gammalt foto föreställande fyra herrar prydligt uppställda i en verkstadsmiljö. ”Det här är ett tidigt foto, det var när jag hade börjat som lärling. Jag kan väl vara 16 år här kan jag tro. Jag minns inte vad han hette, vi kallade honom för Skvätten, för han sprang omkring där, det var en trevlig gosse. Och så är det jag, verkmästare Nygren och så var det chefens svärfar, Torsten, som var kamrer och betalade ut vår lilla lön varje vecka. 30 kronor i veckan hade jag när jag började och så köpte jag moppe på avbetalning för 22 kronor i veckan och tre kronor gick till bensin och resten fick mamma. Sånt var livet på den tiden, 1957.”

”Sedan jobbade jag som institutionstekniker på Hvitfeldtska Gymnasiet i Göteborg under 18 års tid. Mycket trevligt jobb, trevliga kollegor, men så fick jag möjligheten då att ta över Instrumenttesto och det var ju en utmaning, den ville jag inte släppa, så den chansen tog jag.”

”Då jobbade jag väldigt mycket med lufttrycksmätare för bensinstationer och avvägningsinstrument för byggindustrin i Göteborg. Men det kom mer och mer kikare och idag har det tagit över helt och hållet, nu är det mer eller mindre bara kikare för mig.”

Ahlgren
Kollimatorn används för att kontrollera dubbelbild.

Även om det nästan bara är kikare P-H jobbar med idag har han arbete så det räcker. Bara från Hornsgatan skickas flertalet kikare i veckan till verkstaden i Mölndal, allt från nya kikare som råkat få en stöt till kikare med många år på nacken som behöver smörjas upp. Vad är det vanligaste felet på de kikare du får in?

”Det vanligaste felet är dubbelbild. Många kunder som kommer med en dubbelbild och jag säger att den har fått en stötskada; nej, jag har aldrig tappat kikaren, får jag väldigt noga reda på. Men en dubbelbild är en stötskada, det kan inte uppkomma av sig självt. Sen kan det komma en ny kikare som har en dubbelbild från fabrik, som kanske är skadad under transporten, det är en annan sak.”

Dubbelbild innebär att de två tuberna i kikaren inte är helt parallella och att man därför ser dubbelt i kikaren. P-H förklarar hur han går till väga när han ska reparera en kikare med dubbelbild; först ska gummit plockas bort och sedan placeras kikaren i en kollimator, i vilken han tittar genom kikaren för att avgöra om de två bilderna är parallella. Sedan justeras prismorna i kikaren tills dubbelbilden är borta.

”Det är stor skillnad mellan billiga kikare och de av högre kvalitet. Det är klenare gods i billiga kikare och de har ofta sämre justeringsmöjligheter. I förekommande fall har man limmat fast prismasystemet så att det inte går att rubba med justerskruvar. De dyrare kikarna, där är det hög precision på allting och det är ofta lättare att jobba med dem.”

”Sen har det också har förändrats mycket. För det första är det mer komplicerade kikare idag, som är svårare att reparera, svårare att ta isär, svårare att justera. Förr var det lättare att ta isär, lättare att göra rent och justera, lättare att byta delar på framförallt. Delar har jag ju mängder här, till gamla kikare, som jag kanske aldrig kommer att använda. De här moderna kikarna, de är komplicerade på ett annat sätt.”

Ahlgren-5
Lådorna hos Ahlgren är fulla av linser och prismor till gamla kikare.

Har du några andra tips, förutom att undvika stötar, utifrån de kikare som du jobbat med?

”Jag kan ju säga det att man får vara försiktig när man putsar sina linser. För det är ju ofta som okularen är repade och ett repat okular ger en fadd bild. En repad frontlins har inte samma effekt men just okularen, närmast ögat, där bryter varje repa ljuset så blir det bara en dimma. Så där får man vara försiktig när man gör rent dem.”

”Det är inte så svårt att förklara varför jag trivs bra med detta. För det första har jag verksamheten hemma i mitt hus, jag kan jobba när jag vill, jag kan stänga dörren och gå när jag vill. Jag kan gå ner och sätta mig här med min mugg kaffe och pilla med mina kikare och tycka att det är väldigt roligt faktiskt. Det är ett roligt jobb. Och varje kikare är en ny utmaning.”

Jesper Dahlberg