Guidad fågelvandring i
Svartsjöviken

gigi-thumbnail
Fotograf: Göran Forsberg


Gigi Sahlstrand är Sveriges enda professionella kvinnliga fågelskådare. En del av hennes jobb går ut på att leda guidade fågelvandringar. Vi bestämde oss för att följa med på en sådan vid Svartsjöviken.

”Titta en havsörn!” Vi hinner knappt ur bilarna innan Gigi står och pekar mot himlen. Vi följer hennes riktning och ser två majestätiska havsörnarna segla förbi. Gigi berättar att honan kan bli upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna. ”I rovfåglarnas värld är honan den största för det är hon som är i boet och ska skydda ungarna, hanen ska vara jägare och är därför mindre och smidigare.”

150920_0607
Gigi hjälper gruppen hitta fåglarna.
Fotograf: Göran Forsberg

Vi är åtta förväntansfulla personer som har samlats på parkeringen till Svartsjö slott vid Svartsjöviken, solen står redan ganska högt upp på himlen. ”Visst är det bäst i tidiga gryningen, precis när solen går upp, då är fåglarna som mest aktiva och sjunger som flitigast. Dessutom störs vi då inte av att buller som orsakas av människor i form av bilar, flygplan, arbetsplatser, med mera, men fåglarna finns där dygnet runt och kommer räcka till för oss trots det är förmiddag”, säger Gigi.

Efter att vi fått höra lite historia om denna vackra plats vandrar vi in i slottskogen. Där möts vi av mängder av vackra vårblommor, en slänt är helt lila av nunneört. Vid en holk sitter en svartvit flugsnappare och sjunger och Gigi förklarar att den håller revir i två holkar, att det inte är ovanligt att de har flera honor. Vi går förbi en parklind och blir hänförda av dess storlek. Gigi berättar det är Sveriges bredaste och en av de äldsta, den är planterades 1625.

Gigi stannar och pekar upp mot en trädklyka, tror vi. Hon ställer upp tubkikaren och vi får titta. Det är ett fågelbo och ett litet vitt huvud med svarta ögon och lång stjärt sticker upp. Det är ett stjärtmesbo.

150920_0455
Sökandet efter nya arter pågår för fullt.
Fotograf: Göran Forsberg

Vi går vidare ut på fälten och möts av sånglärkas drill uppe i skyn. Tofsviporna gör märkliga flygövningar för imponera på varandra och mängder av grå- och kanadagäss går och betar på fältet. Mitt bland dem ser man två vita fåglar och när vi lyfter kikarna ser vi att det är ett par sångsvanar. Vi går vidare upp i fågeltornet så vi får utsikt över Svartsjövikens vatten. I vassen sjunger flera småfåglar; sävsparv, rörsångare och sävsångare.

Precis när vi kommer upp i fågeltornet gör en fiskgjuse ett störtdyk ned i vattnet och lyckas få upp en abborre. Lite längre bort ser vi en annan fiskgjuse som står stilla i luften på span efter fisk. ”Ryttla heter det när de står stilla i luften så där”, berättar Gigi. På vattnet ligger det änder, gäss, knölsvanar och skäggdoppingar. En brun kärrhök flyger längs med vasskanten med en kvist i munnen. Gigi berättar att de häckar här och att det nu är full fart med bobygge i vassen. ”Tyst”, ropar hon plötsligt. ”Lyssna på det lustiga psching-psching-ljuden, vi har de söta skäggmesarna nära! De lever i vassen året om i Sverige. Under de två kalla vintrarna för några år sedan dog populationen ut från Svartsjöviken men i år har nya hitta tillbaka. Jag är verkligen så lycklig för det är”, fortsätter Gigi lyriskt.

150920_0756
Fotograf: Göran Forsberg

Vi passar på att fika i tornet och njuter av mängden av fåglar, både i luften, vid och i vattnet och på fälten. Gigi berättar hela tiden pedagogiskt hur vi ska känna igen fåglarna. I ett område på åkern som är blött går flera vadarfåglar, mest grönbenor men även några rödbenor och gluttsnäppor. På vägen tillbaka får vi syn på steglitser som söker föda i kardborrarna. ”Det är verkligen en fantastisk fågel med alla sina färger”, säger Gigi. ”Tyvärr hålls de gärna som burfåglar i Sydeuropa.”

När vi kommer tillbaka till parkeringen får vi alla varsin artlista och vi går igenom vilka fåglar vi har sett. Det visar sig att vi har sett och hört hela 67 olika fågelarter på bara tre timmar.

Vill du också följa med Gigi på en Guidad fågelvandring eller resa?
Läs mer här

Jesper Dahlberg