Gigi Sahlstrand professionell
fågelskådare

gigi
En tubkikare, en artlista och en gluttsnäppa var orsaken till att Gigi Sahlstrand fastnade för fågelskådning. Något som senare även blev hennes levebröd då hon idag jobbar som professionell fågelskådare.

För 20 år sedan sadlade Gigi om från åtta år som ridlärare och ridskolechef nere i Skåne till att jobba inom IT-branschen. Väl hemma i Stockholm träffade hon en pojkvän som i unga dagar varit aktiv i Fältbiologerna. Kvar fanns en tubkikare. När Gigi nyfiket en dag monterade upp tubkikaren på ett stativ och riktade den mot strandkanten fick hon syn på en gluttsnäppa – då sa det klick! Att kunna studera en fågel på så nära håll och dessutom just denna ståtliga varelse med sina långa ben och näbb, en fågel Gigi aldrig hade sett förut, var otroligt fint. Hon blev även visad en lista med 300 fågelarter där man kunde bocka av (kryssa) vilka fåglar man sett.

-Wow, finns det så många arter tänkte jag, alla dessa vill jag se! Idag är listan fullkryssad och jag kan lägga till ytterligare 84 arter, berättar Gigi och ler stort.

Med ett nyfött intresse och en bra starthjälp av lokala fågelföreningen i Nynäshamn kom Gigi snart att bli engagerad i Stockholms ornitologiska förening (StOF) där hon idag sitter med i styrelsen som vice ordförande.

”Mr Ekoparken” och skådarprofilen Henrik Waldenström såg tidigt potentialen i Gigis brinnande intresse och vetgirighet. Det ledde till att Gigi några år senare blev medledare vid flera resor inom föreningen. Hösten 2004 tyckte Henrik att det var dags för Gigi att hålla i egna resor, och varför inte ha en resa enbart för tjejer? Han hade sett att behovet fanns och Gigi nappade på det förslaget och körde i maj 2005 sin första egna resa till Öland. En resa som är både populär och återkommande varje år i programverksamheten hos StOF.

I februari 2009 fick Gigi idén att starta ett nationellt nätverk för tjejer. Dels för att hitta varandra men också för att locka in nya och pusha varandra till att ta större del och bli mer aktiva i föreningslivet. Idén fick snabbt genomslag hos hennes närmaste tjejkompisar och i synnerhet hos Eva Stenvåg Lindqvist, som Gigi senare skulle skriva en bok tillsammans med. Namnet var lite svårt att komma på men tillslut kom Gigis brorsdotter på ”Rapphönan”.

–Perfekt namn, låter piggt och kvinnligt. Sen trivs rapp​hönor i flock och är ganska svåra att hitta, småskrattar Gigi.

Media fick stort intresse av Rapp​hönan och nätverket spred sig över landet. Den stora boomen kom efter att Gigi och Eva var med i ”Mitt i Naturen” hösten 2010. Inslaget handlade bland annat om deras nyutgivna bok ”Börja skåda fågel”, som har fått många fina recensioner och uppmärksammats i och med att kvinnliga författare inom fågelskådning var sällsynt.

Idag har Rapphönan över 1000 medlemmar spridda inom 12 lokala grupper runt om i landet och 2010 fick Gigi Birdlife Sveriges (SOF) fina utmärkelse ”Silvertärnan”, ett pris som ges till en kvinna som främjar fågelskådningen.

Under våren 2012 fick Gigi nog av ändlösa bilköer och kände att det var dags att sadla om igen. Varför inte bli Sveriges och troligen Nordens enda professionella kvinnliga fågelskådare? Som start på sitt nya yrke fick Gigi tillsammans med Eva mottaga det prestigefyllda ”Rosenbergspriset” i Örebros Landstingsfullmäktige med motiveringen: “…för ett framgångsrikt arbete med att öppna upp nya vägar och metoder för att sprida kunskap om fåglarna och deras roll i naturen.”

-Att få dela med sig av sina fågelkunskaper och intresset för fåglar är det roligaste som finns, säger Gigi.
Och det är just fågelguidningar som Gigi främst försörjer sig på, både inom och utanför Sverige. I år kommer Gigi leda 8-10 utlandsresor i Birdlife Sveriges regi (AviFauna). Resorna varvas med bland annat exkursioner i Stockholm och populära fågelvandringar runt Kyrksjön i Bromma och Råstasjön i Solna. Gigi kommer även att hålla i ett flertal guidningar på hemmaplan vid Svartsjö slott och Svartsjöviken. Hon bor sen 2008 i Svartsjö på Färingsö med Mälaren, naturen och fåglarna som grannar.

När det inte är fågelsäsong har Gigi ett flertal kurser, bland annat via Studiefrämjandet och vuxenskolan med boken Börja skåda fågel som underlag.
–Jag har även startat ett samarbete med ett pensionat ett stenkast från där jag bor där vi kör helgkurser med olika fågelteman och trevligt boende med otroligt god mat, säger Gigi nöjt. Ett annat samarbete är det jag just startat med Gunnar Olsson Foto, det ser jag fram emot! Jag har sedan tidigare ett samarbete med Swarovski optik, som Gunnar Olsson Foto säljer i sin butik.

Men varför är det så kul att fågelskåda?
-Det är så många moment, det är spännande och varierande. Du vet inte vad du kommer att få se eller höra. Sen är det hälsosamt, du kommer ut i naturen och jobbar med flera sinnen, samtidigt som du rör dig. Till sist är det också en social hobby där du träffar likasinnade och får många nya vänner!

Hur ska man gå till väga för att börja med fågelskådning?
-Det bästa är att ta kontakt med en lokal förening, exempelvis StOF om du bor i Stockholm. Är du kvinna kan Rapphönan vara ett bra komplement eller fungera som en språngbräda in i fågellivet. Det behövs lite läromedel, förslagsvis Börja skåda fågel och fälthandboken Fågelguiden, vilken även finns som app med uppspelningsbara fågelljud! Till sist är en bra kikare ett måste, den förhöjer hela upplevelsen i naturen!

Gigi%20Sahlstrand%20pa%CC%8A%20FBS%202013
Fotograf: Göran forsberg

Läs mer på:
www.gigisahlstrand.se
www.rapphonan.se
www.stof.nu