Tips från en fågelfotograf
Ulf Karlqvist

ulf-rund
Ulf Karlqvist

Hej Ulf Karlqvist, fågelskådare med stort fotointresse, vilka är dina bästa tips för bättre fågelbilder?

”Jag har sedan barnsben varit intresserad av fåglar och intresset är det viktigaste av allt att ha när du ska fotografera fåglar. Det är även bra att kunna en del fågelläten för oftast hör du fåglarna innan du ser dem. Det finns bra appar att ladda ned för att lära sig fågelläten.

Svarthätta
Svarthätta, hane. Foto: Ulf Karlqvist

Vintertid fotograferar jag oftast från gömslen, jag har tillverkat några sådana på noggrant uträknade platser, där kan jag locka till mig fåglar genom matning med till exempel solrosfrön, frukt och talg. Vid gömslet placerar jag vackra sittpinnar till fåglarna för att göra poseringen optimal. Sommartid är det ofta vandring i skogen som gäller, då har jag på mig kamouflagekläder samt ett kamouflagenät nedpackat i ryggsäcken. Även bilen är ett bra gömsle, då är det bara att parkera vid vägkanten och vänta.

Rörhöna. Foto: Ulf Karlqvist
Rörhöna. Foto: Ulf Karlqvist

Kolla vädret dagen innan, om det ska bli solsken är det tidig morgon eller kväll som gäller, solen mitt på dagen ger skuggor och utfrätta, ljusa partier. Mulna dagar är ibland att föredra, även om slutartiderna blir längre och jag får då höja ISO värdet. Se alltid till att ha solen i ryggen och om du vill framhäva själva fågeln i bilden så tycker jag att en ren, softad eller mörk bakgrund är att föredra. Avståndet till bakgrunden bör vara dubbelt upp mot avståndet till motivet.

Det jag tycker är viktigast av allt är att tänka på var solen är, något bra att sitta på och massor av tålamod.”