Olympus OM-D E-M1 Mark II

omdem1

I september 2016, i samband med en av världens största fotomässor, Photokina i Köln, presenterade Olympus deras nya värstingmodell; OM-D E-M1 Mark II. Denna är något av det mest kraftfulla Olympus gjort, med specifikationer i toppklass; en helt ny sensor, ruskigt snabb seriebildstagning och en av marknadens mest effektiva bildstabiliseringar.

I början av november fick vi möjligheten att åka ner till Spanien för att testa denna kamera och se om den skulle leva upp till förväntningarna. Vi begav oss till den vackert belägna staden Ronda där vi under en eftermiddag fick chansen att testa kamerans olika egenskaper och funktioner.

Första testet var fågelfotografering. Att fota en fågel som flyger är sannerligen inte enkelt. Här har Olympus OM-D E-M1 Mark II några funktioner som i alla fall gör det lite mindre svårt. Dels har den ett autofokussystem som presterar riktigt bra både när det gäller hastighet och precision. Och när denna vassa autofokus kombineras med kamerans snabba seriebildstagning blir OM-D E-M1 Mark II svårslagen; med kameran inställd på seriebildstagning och kontinuerlig autofokus, det vill säga att autofokusen ställer om sig mellan varje bild, klarar den av att ta hela 18 bilder per sekund. Väljer du att låsa autofokusen innan du bränner av bilderna kommer du upp i 60 bilder per sekund.

omd600390Vi fick även möjlighet att testa kamerans Pro Capture-läge. Detta läge går ut på att kameran börjar lagra bilder när du trycker ner avtryckaren till hälften, utan att det märks, och när du sedan trycker av sparas de 14 senaste bilderna innan bilden du tog. Tanken med denna funktion är att du ska kunna fånga precis det ögonblick du vill även om du råkar trycka av lite för sent. För att demonstrera detta fick vi fotografera vattenballonger samtidigt som en pilbågsskytt sköt sönder dem. Först testade vi att fota utan Pro Capture aktiverat och resultatet blev en bild på resterna av en vattenballong. Med Pro Capture aktiverat blev det något helt annat. Tack vare möjligheten att bläddra bakåt bland bilderna som sparades innan avtrycket gick det på ett smidigt sätt att få en effektfull bild precis när vattenballongen sprängdes.

Olympus OM-D E-M1 Mark II är utrustad med en avancerad bildstabilisering i kamerahuset. Denna kan kombineras med stabiliseringen vissa av Olympusobjektiven redan har och på så sätt kan du nyttja både kamerahusets och objektivets stabilisering. Detta gör att du får en smått brutal stabilisering på upp till motsvarande 6,5 slutarsteg. För att demonstrera detta fick vi åka på en gropig grusväg och försöka filma två ryttare som red längs med vägen. Utan stabilisering var detta långt ifrån enkelt och resultatet blev minst sagt skakigt. När stabiliseringen var påslagen blev det något helt annat. En riktigt mjuk och näst intill skakfri video som nog ingen skulle gissa att den var filmad från en skakig vagn på en grusväg.

Olympus OM-D E-M1 Mark II verkar vara en riktigt kompetent kamera. Och jag tror att den i kombination med till exempel Olympus 300/4,0 Pro kan vara ett riktigt bra alternativ för den som vill fota fåglar men samtidigt slippa släpa på stor och tung kamerautrustning. Vi ser fram emot att få fortsätta testa denna kamera och framförallt höra vad ni har att säga om den.

Läs mer här.

Jesper Dahlberg